Strona główna > Przyprawy > Mieszanki przyprawowe

UWAGA !!!

NOWA STRONA SKLEPU INTERNETOWEGO

Info:

Wszystkie aktualne produkty na nowej stornie sklepu !!!

 

ZDJĘCIElupa
OPIS PRODUKTU
ONLINE
Anyż

ANYŻ

Anyż to roślina pochodząca z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jako przyprawę stosuje się owoce anyżu, mające charakterystyczny zapach, podobny nieco do kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy.
Anyż idealnie nadaje się do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, sosów, deserów, ciast, do aromatyzowania alkoholi, herbaty, kawy.

kup online
Anyż gwiaździsty

ANYŻ GWIAŹDZISTY

Anyż gwiaździsty wykorzystujemy np do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, sosów, deserów, ciast, do aromatyzowania alkoholi, herbaty, kawy. Nadaje się również do dekoracji.

kup online
Bazylia

BAZYLIA

Bazylia ma silny orzeźwiający, kwaskowaty smak i korzenny zapach, używa się jej do wszystkich warzyw, dobrze komponuje się z sałatkami i potrawami z pomidorów, kapusty, twarogów, szpinaku, jaj. Tę przyprawę również lubią rośliny strączkowe – fasola czy groch. Ziele bazylii jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych czy do ryb, nadaje potrawom kwaskowaty smak.

kup online
Cebulka prażona

CEBULKA PRAŻONA

Oferowana przez nas cebulka prażona jest wyjątkowa, bardzo chrupiąca. Idealna do hot-dogów, posypywania zapiekanek, hamburgerów.

kup online
Cebulka suszona płatki

CEBULKA SUSZONA PŁATKI

Cebula jest jedną z najstarszych roślin warzywnych i ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Dodawana jest do wielu potraw smażonych lub gotowanych. Cebula urozmaica smak sosów, zup, twarogu, sałatek, potraw z mięsa wołowego, wieprzowego oraz dziczyzny. Cebula posiada również właściwości lecznicze, jest skuteczna w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. DIGESTA w swojej ofercie posiada cebulę suszoną mieloną, prażoną oraz płatek.

kup online
Curry

CURRY INDYJSKIE

Curry należy do głównych “przypraw” kuchni indyjskiej, ale tak naprawdę stanowi nazwę potraw z warzyw, ryb lub mięsa w pikantnym sosie. Sama potrawa znana jest pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Nazwa pochodzi od tamilskiego “kari” a dosłownie znaczy "warzywa".

Współcześnie w Europie curry kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich sproszkowanych przypraw. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku lub barwę zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw w zależności od regionu z jakiego mieszanka pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy. Klasyczna curry indyjska jest łagodna w smaku i samej mieszance nadaje żółty kolor.. Najważniejsze składniki mieszanki stanowią: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili. Curry używamy do potraw z białych mięs, wieprzowiny, baraniny, warzyw, jaj, a szczególnie do ryżu oraz sosów, gdyż nadaje potrawom apetyczny złocisty kolor.

kup online
Cynamon laski

CYNAMON LASKI

Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Kora w postaci zwiniętego rulonika ma specyficzny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon jako słodka przyprawa znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych, najczęściej jest wykorzystywany w produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. W kuchni, kore cynamonu należy otrzeć i znakomicie nadaje się do przyprawiania jagnięciny, do dań z ryżu, ciast miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, ponczu, wina i piwa grzanego. Bardzo dobrze komponuje się z herbatą, wraz z podanym naparem pomaga zwalczyć przeziębienie.

kup online
Cynamon mielony

CYNAMON MIELONY

Cynamon jest najprawdopodobniej najstarszą przyprawą świata o właściwościach afrodyzjakalnych. Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Kora w postaci zwiniętego rulonika lub utarta na proszek ma specyficzny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
kup online
Cząber

CZĄBER

Cząber pochodzi najprawdopodobniej ze wschodnich regionów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego, natomiast do Europy Środkowej roślina przywędrowała dopiero pod koniec IX wieku.

Przyprawą jest świeże, zielone lub suszone ziele cząbru, o silnie korzennym zapachu i nieco ostrym smaku. Cząber ogrodowy używany jest do tłustych mięs, czerwonej i białej kapusty, ogórków, do niektórych sałatek, do wędlin, ryb oraz dziczyzny. Szczególnie polecany jako dodatek warzyw strączkowych - aromatyzowania zup z fasoli czy grochu. Nadaje się także do przyprawiania potraw z grzybów, sosów śmietankowych, marynat, serów i majonezu. Młode zielone liście cząbru stanowią podstawowy składnik dodawany do kwaszenia kapusty lub konserwowania ogórków. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Cząber jest jednym z głównych składników wielu mieszanek przyprawowych.

kup online
czarnuszka

CZARNUSZKA

Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Owocem jest mieszek, zawierający czarne, pachnące nasiona. Roślina ta obecnie jest rozpowszechniona w całej Europie. Ojczyzną jej jest prawdopodobnie Azja Wschodnia.

Przyprawę stanowią nasiona mające swoisty zapach o charakterystycznym smaku, najpierw lekko gorzkawy potem palący. Czarnuszkę często można spotkać pod nazwą Czarnego Kminku. Czarne nasiona służą przede wszystkim do posypywania wypieków, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa. Doprawia się nią również: ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, przetwory warzywne, marynaty oraz surówki. Czarnuszka poprawia smak tłustych potraw szczególnie baraninę i jagnięcinę, służy również do aromatyzowania wina.

kup online
czosnek granulowany

CZOSNEK GRANULOWANY

Czosnek jest bardzo lubianą i cenioną przyprawą w krajach śródziemnomorskich. Czosnek ma ostry, charakterystyczny zapach oraz palący, słodkawy smak. Tę niezastąpioną przyprawę używa się do tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny jak również do łagodnego drobiu, ryb, zup i sosów.

Jest doskonałym dodatkiem do surówek i sałatek warzywnych, grzybów, do marynat i kiszonek. To czosnek właśnie nadaje charakterystyczny akcent smakowy i zapachowy. Czosnek jest bardzo ceniony w wędliniarstwie i przemyśle farmaceutycznym. Jako roślina lecznicza świetnie sobie radzi z infekcjami dróg oddechowych, wysokim ciśnieniem i niestrawnością, ponadto zawiera białka, cukry i witaminy: A,B1,B2,C. DIGESTA proponuje suszony czosnek w postaci: granulowany oraz płatek.

kup online
czosnek niedźwiedzi

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

Czosnek niedźwiedzi to roślina liściasta, należąca do rodziny czosnkowatych. W Polsce występuje głównie w Sudetach, Karpatach, gdzie jest dość pospolity. Pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup, można je też dodawać do sałatek, twarogów, sosów i kisić oraz marynować w oliwie. Wspaniale prezentuje swoje walory dodany do zupy ogórkowej czy szczawiowej. Ponadto stanowi świetny dodatek do masła, jajka czy makaronu.

Czosnek niedźwiedzi niezastąpiony jest w postaci ukiszonych liści i co ważne spożyty na surowo nie pozostawia po sobie, wszystkim nam znany tzw. “nieprzyjemny oddech”. Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity. Ma silne działanie bakteriobójcze, szczególnie przydatny jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym oraz miażdżycy. Czosnek niedźwiedzi zawdzięcza swoją nazwę właśnie niedźwiedzią gdyż jest ich przysmakiem.

kup online
czosnek płatki

CZOSNEK PŁATKI

Czosnek jest lubianą i cenioną przyprawą w krajach śródziemnomorskich. Czosnek ma ostry, charakterystyczny zapach oraz palący, słodkawy smak. Tę niezastąpioną przyprawę używa się do tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny jak również do łagodnego drobiu, ryb, zup i sosów.
kup online
estragon

ESTRAGON

Estragon jest szeroko stosowany w kuchni francuskiej i tam też doceniono zalety tej rośliny. Ziele ma aromatyczny zapach i lekko gorzkawy smak. Estragon używany jest do zaprawiania marynat, octów ziołowych, konserw, musztardy oraz stanowi dodatek do kwaszenia kapusty lub konserwowania ogórków. Doskonały do licznych dań z drobiu, smażonych ryb, pieczeni wieprzowej i podrobów na zimno oraz do jajecznicy.

Estragonem przyprawia się gotowane cukinie i pory, duszoną marchewkę, surówki, sos tatarski, majonez. Świeże ziele poprawia smak niesłonych potraw, dlatego jest stosowany w diecie bezsolnej. Estragonu nie należy gotować, gdyż wysoka temperatura zabija jego smak. Jako roślina lecznicza najczęściej stanowi składnik mieszanek ziołowych oraz różnych mieszanek smakowych.

kup online
Gałka muszkatołowa cała

GAŁKA MUSZKATOŁOWA CAŁA

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, zielonego drzewa pochodzącego z Moluków. Obecnie uprawiany jest w Malezji i na Karaibach. Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego kwiatu muszkatołowego.

Gałka odznacza się odświeżającym, korzennym zapachem i słodkawym smakiem, natomiast kwiat muszkatołowy jest nieco bardziej gorzki. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane wino lub piwo angielskie oraz poncz. Przyprawa znakomicie poprawia smak pieczonych owoców, ciast, pierników, deserów, sosów, makaronów, warzyw, potraw z jaj i serów. Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do przyprawiania mięsa, zup, ryb oraz bigosów nadając im subtelny smak.

kup online
Gałka muszkatołowa mielona

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA

DIGESTA oferuje gałkę muszkatołową w postaci mielonej i całej.

kup online
gorczyca mielona

GORCZYCA MIELONA

Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Gorczyca jest właściwie bez zapachu, na początku smak słodkawo-mdły później się zaostrza, lekko palący.

Nasiona tej przyprawy służą do przyprawiania wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, maseł ziołowych, różnego rodzaju marynat, kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Stanowi podstawowy składnik musztardy. Świetnie nadają się również do surówek, sosów, majonezów oraz warzyw z octem. DIGESTA oferuję gorczycę w postaci mielonej oraz całej.

kup online
gorczyca

GORCZYCA CAŁA

Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Gorczyca jest właściwie bez zapachu, na początku smak słodkawo-mdły później się zaostrza, lekko palący.

Nasiona tej przyprawy służą do przyprawiania wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, maseł ziołowych, różnego rodzaju marynat, kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Stanowi podstawowy składnik musztardy. Świetnie nadają się również do surówek, sosów, majonezów oraz warzyw z octem. DIGESTA oferuję gorczycę w postaci mielonej oraz całej.

kup online
goździki mielone

GOŹDZIKI MIELONE

W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny.

Mielone goździki są składnikiem marynat owocowych, nadzienia do ciast, a napoje takie jak kompot, grzane wino czy piwo z użyciem goździków smakują dużo lepiej.

kup online
goździki

GOŹDZIKI

W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny.

DIGESTA oferuje goździki w postaci całej oraz zmielonej.

kup online
hibiskus

HIBISKUS

Hibiskus to bardzo znana i zarazem efektowna roślina o pięknych kwiatach należąca do rodziny ślazowatych, pochodzi z krajów tropikalnych i podzwrotnikowych. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny czerwony kolor.

Stanowi on wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Hibiskus dzięki wspaniałemu aromatowi i smakowi nazywany jest czerwonym złotem. Kwiat hibiskusa jako roślina jadalna, służy do przyrządzania naparów, stosowany jest w preparatach ułatwiających trawienie gdyż przyspiesza on przemianę materii. Działa orzeźwiająco i przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i oczyszcza organizm. Suszony kwiat hibiskusa dodaje się również do mieszanek ziołowych dla poprawienia ich smaku i koloru oraz do produkcji różnego rodzaju herbat smakowych.

kup online
imbir mielony

IMBIR MIELONY

Imbir znany jest na całym świecie i jest powszechnie stosowany do ciast, pierników i herbatników. Imbir jest znakomitą przyprawą o silnie korzennym słodkawym aromacie, o lekko gorzkim smaku.

Swoje zastosowanie znajduje również jako dodatek do kompotów, marynat z owoców i warzyw, grzanego wina i znanego wszystkim angielskiego piwa imbirowego.

kup online
jałowiec mielony

JAŁOWIEC MIELONY

Jałowiec jest rośliną z rodziny cyprysowatych, ma intensywny żywiczno- balsamiczny zapach. Owoce jałowca zwane szyszkojagodami służą jako przyprawa, nabierają brązowego koloru i korzenno – słodkiego smaku.

kup online
jalowiec

JAŁOWIEC

Owoce jałowca nadają się do przyprawiania ciężkostrawnych i tłustych dań, sosów, zup, ryb, pieczeni wieprzowej, dziczyzny, baraniny. Jałowiec stosuje się do marynat z dziczyzny, jak również przy kiszeniu kapusty, do produkcji octu ziołowego oraz wódek jałowcowych.

DIGESTA oferuje jałowiec w postaci mielonej jak i całej.

kup online
kardamon mielony

KARDAMON MIELONY

Roślina pochodzi z tropikalnych, wilgotnych lasów Indii oraz Chin i należy do elitarnej grupy przypraw zaraz po szafranie i wanilii. Kardamon ma wyraźny, cytrynowo – eukaliptusowy zapach oraz intensywny, korzenny, gorzkawy smak.

Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. W Europie dość rzadko stosuje się kardamon, natomiast na Wschodzie to ulubiona przyprawa dodawana np. do herbaty i kawy. Niewielką jego ilość dodajemy do sałatek owocowych ciast, lodów, naleśników, kremów, deserów. Kardamon również nadaje miły smak potrawom z mięs i ryb.

kup online
kmin rzymski mielony

KMIN RZYMSKI MIELONY

Kmin rzymski jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny selerowatych pochodzącą z Azji. Przyprawę stanowią owoce podobne do owoców kminku zwyczajnego lecz są nieco większe. Zawiera do 4% olejku eterycznego i flawonoidy o innym zapachu i smaku niż kminku zwyczajnego. Owoce i ziele działają przeciwzapalnie, moczopędnie oraz napotnie, pobudzają serce, ośrodek oddechowy, powodują wydzielanie soków trawiennych...
kup online
kmin rzymski

KMIN RZYMSKI

...Kmin rzymski obecnie jest ważną przyprawą w wielu kuchniach świata:
W Afryce aromatyzuje się nim kiełbasę oraz kuskus.
W kuchni arabskiej również tureckiej sproszkowany kmin dodaje się do potraw z mielonego mięsa i warzyw.
Na Półwyspie Iberyjskim jest często mieszany z cynamonem oraz szafranem i dodawany do gulaszy.
W Indiach kmin stosuje się dla łagodzenia niestrawności, wzdęć. Owoce kminu zwykle praży się przed użyciem, aby uwydatniać ich aromat.
Kmin jest podstawowym składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych. Stanowi niezbędny składnik przyprawy curry. Używany jest do serów, warzyw, pikli, sałatek, ryżu a także do marynat i sosów - szczególnie pomidorowych.
kup online
kminek mielony

KMINEK MIELONY

Zmielony kminek służy do aromatyzowania sałatek, różnego rodzaju past, surówek, do ćwikły z octem oraz serów. Polecany jest szczególnie do potraw ciężkostrawnych i tłustych, smażonych, pieczonych ziemniaków, do dań z fasoli. Trudno sobie wyobrazić kapustę gotowaną, surową czy kwaszoną bez tego owocu.

kup online
kminek

KMINEK

Kminek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu, ma dość ostry zapach i nadaje potrawom specyficzny cierpko-korzenny, gorzkawy smak. Kminek cały - ziarno dodaje się przy wypieku wyrobów piekarniczych, chleba, bułek, do wielu zup oraz do smażonych i pieczonych mięs.

kup online
kolendra mielona

KOLENDRA MIELONA

Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Jako przyprawę stosuje się dojrzałe owoce, które mają korzenno-słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak.

kup online
kolendra

KOLENDRA

Kolendra znajduje zastosowanie w postaci zmielonych lub całych nasion. Można nią nacierać mięso jagnięce, baraninę i dziczyznę. Jest także składnikiem marynat jarzynowych, kiszonek, past, marynowanych śledzi, grzybów i ogórków, dobrze komponuje się z sałatą, grochem i kapustą. Kolendrę używa się również do wyrobu czekolady.

kup online
koper ziarno

KOPER ZIARNO

Koper ogrodowy znany był już w czasach starożytnych, w Grecji przypisywano mu właściwości odchudzające. Przywraca do zdrowia i pobudza funkcje trawienne. Ziarna mają świeży smak i aromat. Koper ogrodowy jest niezbędny do kiszenia i marynowania kapusty, papryki, ogórków. Dodajemy go również do pikli, wypieków.
.

kup online
koperek suszony

KOPEREK SUSZONY

Koper cieszył się wielkim powodzeniem już u starożytnych Egipcjan i to nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek. Koper zapobiega niestrawnościom, wzdęciom, kolce u dzieci, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią. Jest bardzo zasobny w witaminy: D,E,K,B1,B2,B6,B12,H oraz posiada duże ilości witaminy C.
Jako przyprawę stosuje się głównie liście lub owoce. Koper ma intensywny, odświeżający aromat.
Posiekane liście suszone lub świeże są niezastąpionym dodatkiem do potraw z ziemniaków, sałatek, twarogu, galaretek, jaj, niektórych sosów i zup. Przyprawione koprem dania mięsne lub rybne będą smaczniejsze i zdrowsze.

Polecamy naszą przyprawę do ryb w której podstawowym składnikiem, dominującym smakiem i zapachem jest właśnie koper.

kup online
kozieradka

KOZIERADKA

Kozieradka to roślina należąca do rodziny bobowatych, a jako przyprawę stosuje się jej nasiona. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem oraz korzennym zapachem o jasnobrązowym kolorze.

Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych. Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie oraz zwiększa libido. Zalecana jest do stosowania jako suplement diety w kulturystyce.

kup online
kurkuma

KURKUMA - NATURALNY BARWNIK

Kurkuma pochodzi z południowej Azji i ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. W przetwórstwie spożywczym stosuję się ją jako dodatek do barwienia sosów, musztard, ryżu, makaronu, masła, serów, likierów, i warzyw konserwowanych.

Kurkuma nie tylko barwi potrawę, ale również nadaje jej specyficzny zapach i delikatny smak, przypomina nieco aromatem oraz wyjątkowym złocistym kolorem piżmo. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy, jaja sadzone oraz sałaty. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Kurkumę również wykorzystuję się w przemyśle perfumeryjnym (zawierają lotny olejek o ostrej woni).

kup online
kwasek cytrynowy

KWASEK CYTRYNOWY

Kwasek cytrynowy jest niezastąpiony wszędzie tam, gdzie potrawa wymaga dokwaszenia. Doskonale zastępuje sok z cytryny w herbacie. Najczęściej używa się go jako przyprawy do bigosu, żurku, ryb, sosów i sałatek. Można wykorzystywać kwasek do regulacji smaku kremów, galaretek oraz innych deserów.

Kwasek jest również idealny do usuwania kamienia z urządzeń gospodarstwa domowego, które służą do pogrzewania wody, np. usuwa kamień z dna czajników, ekspresów do kawy, garnków.

czytaj szybki sposób na odkamienienie czajnika...

kup online
lisc laurowy

LIŚĆ LAUROWY

Liście laurowe rosną na niewielkich drzewach laurowych, w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Przyprawę stanowią liście o przyjemnym, aromatycznym zapachu. Liście laurowe nadają potrawom aromatyczny lekko gorzkawy smak.

Poprawiają smak wielu zup jarzynowych, sosów, flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny oraz pieczeni. Doskonale nadają się jako dodatek do marynat warzywnych, gotowanych ryb, śledzi oraz do aromatyzowania grzybów.

kup online
lubczyk

LUBCZYK

Lubczyk jest rośliną wieloletnią o mocnym korzeniu, pochodząca z Azji południowo-zachodniej. Przyprawę stanowią zarówno świeże jak i wysuszone liście, korzenie, a także owoce. Jednak najlepszy smak dają zielone, w miarę młode części rośliny.

Lubczyk - naturalna magi szczególnie polecana jest do zup. Może być również wykorzystywana jako dodatek do flaków, masła ziołowego, sałatek, ciemnych sosów, do mięsa drobiowego i baraniny. Lubczyk wchodzi w skład mieszanek przyprawowych oraz ziołowych. Powszechnie stosowany jest w produkcji kostek bulionowych i przypraw w płynie.

kup online
majeranek

MAJERANEK

Majeranek należy do najpopularniejszych przypraw i doceniany jest w wielu narodowych kuchniach. Listki i łodygi majeranku są aromatyczną przyprawą o charakterystycznym zapachu, zbliżonym do oregano i lekko szczypiącym smaku.

Nadaje wspaniały smak zupom kwaśnym warzywnym i rybnym, daniom z fasolą lub z grochem. Sałatki, sosy zimne i gorące to kolejne okazje do wykorzystania jego zalet, ponadto drobno posiekany może stanowić ozdobę przekąsek. To wreszcie znakomity dodatek do pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, pasztetów, flaków oraz smażonych ziemniaków. Używany jest do produkcji likierów i produktów kosmetycznych.

kup online
mieszanka peklujaca

MIESZANKA PEKLUJĄCA

Mieszanka peklująca służy do rozmiękczania mięs. W skład peklosoli wchodzi: Chlorek sodu, azotyn sodu, sól.
.

kup online
oregano

OREGANO

Oregano jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawą do sałatek, sosów, wędlin i ryb, podnosząc w znacznym stopniu walory smakowe potraw. Liść Oregano, smakowo przypomina swojego kuzyna – majeranek. Charakteryzuje się aromatycznym zapachem i wspaniałym smakiem.

Służy do przyprawiania mięsa cielęcego, jagnięcego, zup, pieczonych ziemniaków, warzyw, serów. Oregano stanowi główny składnik kuchni włoskiej, podnosząc walory smakowe spaghetti, pizzy, czy zapiekanek.

kup online
papryczki chilli

PAPRYCZKI CHILLI

Znane i cenione papryczki chilli nawet w postaci suszonej są wyjątkowo ostre. Idealne dla zatwardziałych smakoszów kuchennych pikanterii ;). Znakomicie nadają się do ostrych sosów.
.

kup online
papryka chilli

PAPRYKA MIELONA CHILLI

Paprykę chilli w postaci zmielonej stosuje się do ostrych, pikantnych potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej. Stosuje się ją do wszelkiego rodzaju gulaszów, zup, warzyw, ostrych sosów, sałatek, serów. Paprykę można łączyć z czosnkiem, cebulą, majerankiem lub kminkiem. Ponadto stosuje się do potraw z fasoli, dań mięsnych oraz ryb. Intensywnie czerwony kolor papryki, świetne sprawdza się jako barwnik i uatrakcyjnia wygląd Waszych sosów i potraw.

kup online
papryka ostra

PAPRYKA OSTRA

Podobnie jak paprykę chilli, ostrą paprykę stosuje się do ostrych, pikantnych potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej. Stosuje się ją do wszelkiego rodzaju gulaszów, zup, warzyw, ostrych sosów, sałatek.

kup online
papryka platki czerwona

PAPRYKA PŁATKI CZERWONA

Papryka, podobnie jak ziemniaki, należy do rodziny psiankowatych. Istnieje wiele jej odmian,różniących się wielkością, kolorem, kształtem oraz smakiem. Zielone płatki papryki w smaku są bardzo delikatne więc dodawane są do zup, sosów, sałatek oraz doskonale nadają się do wszelkich dań mięsnych i rybnych.

DIGESTA oferuje paprykę płatki w kolorze czerwonym i zielonym.

kup online
papryka platki zielona

PAPRYKA PŁATKI ZIELONA

Papryka, podobnie jak ziemniaki, należy do rodziny psiankowatych. Istnieje wiele jej odmian,różniących się wielkością, kolorem, kształtem oraz smakiem. Zielone płatki papryki w smaku są bardzo delikatne więc dodawane są do zup, sosów, sałatek oraz doskonale nadają się do wszelkich dań mięsnych i rybnych.

DIGESTA oferuje paprykę płatki w kolorze czerwonym i zielonym.

kup online
papryka slodka

PAPRYKA SŁODKA

Papryka słodka mielona jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Stanowi dopełnienie każdej potrawy. Doskonale nadaje się do wszelkich dań mięsnych, zup, sosów, sałatek, serów. Intensywnie czerwony kolor papryki, świetne sprawdza się jako barwnik i uatrakcyjnia wygląd potraw. Papryka jest bardzo zdrowa, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na organizm, poprawia trawienie oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i A.

My w DIGEŚCIE nie przebieramy w tańszych rodzajach papryk, oferujemy najwyższej jakości papryki. Wybierając naszą paprykę masz gwarancję koloru, smaku i zapachu.

kup online
pieprz bialy mielony

PIEPRZ BIAŁY MIELONY

Biały pieprz jest delikatniejszy niż pieprz czarny. Chętnie przyprawia się nim zupy, potrawy z białych mięs, doskonały jest do białego i żółtego sera, do sosów, jaj i ryb. Z uwagi na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego. Biały pieprz oferujemy w postaci ziarnistej jak i zmielonej.

Wbrew pozorom, odmiany pieprzu to owoc jednej i tej samej rośliny ale zbierane w różnych fazach dojrzałości lub poddane pewnej obróbce. Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce pieprzu czarnego, otrzymywane przez moczenie i otarcie warstwy owocni. Następnie po osuszeniu, otrzymane szare pestki staną się żółtawobiałe.

kup online
pieprz bialy ziarnisty

PIEPRZ BIAŁY ZIARNISTY

Biały pieprz jest delikatniejszy niż pieprz czarny. Chętnie przyprawia się nim zupy, potrawy z białych mięs, doskonały jest do białego i żółtego sera, do sosów, jaj i ryb. Z uwagi na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego. Biały pieprz oferujemy w postaci ziarnistej jak i zmielonej.
.

kup online
pieprz cayenne

PIEPRZ CAYENNE

Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej “Cayenne”. Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę.

Używa się jej do przyprawiania ostrych sosów, dań z drobiu i ryb, potraw z jaj i makaronu, serów oraz do sałatek warzywnych. Przyprawa charakterystyczna jest dla kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Dzięki zawartej w niej dużej ilości kapsaicyny, pieprz kajeński również jest stosowany w medycynie naturalnej, mający właściwości przeciwbólowe, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu oraz wzmaga apetyt.

kup online
pieprz cytrynowy

PIEPRZ CYTRYNOWY

Pieprz Cytrynowy jest mieszanką pieprzu czarnego, kwasku cytrynowego, cukru oraz cebuli. Przyprawa podnosi smakowitość dań, nadaje im ostrość pieprzu oraz niepowtarzalny cytrynowy aromat.

Mieszanka szczególnie polecana jest do przyprawiania surowych ryb ale również duszonych smażonych czy grillowanych. Pieprz cytrynowy jest niezastąpionym dodatkiem do różnych gatunków mięs nie tylko z rusztu, ale również wzbogaca smak potraw pieczonych w piekarniku czy wreszcie na patelni.

kup online
pieprz czarny mielony

PIEPRZ CZARNY MIELONY

Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw. Posiada intensywny zapach i smak, podnosi walory smakowe wszelkich dań. Pieprz cały używa się do zup, bulionów i marynat, natomiast pieprz mielony ma nieograniczone zastosowanie.

Pieprz czarny jest najbardziej ostrym ze wszystkich rodzajów pieprzu, dlatego należy stosować go w ilości umiarkowanej.

Pieprz czarny w DIGESCIE mielimy sami z najwyższej jakości pieprzu ziarnistego. Daje to Wam gwarancje, że kupujecie prawdziwy pieprz, taki jak ten który jest mielony w ręcznym młynku bezpośrednio nad potrawą.

kup online
pieprz czarny ziarnisty

PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY

Jest to najwyższej jakości pieprz czarny ziarnisty dotępny na rynku.
Na jego podstawie powstaje w DIGESCIE pieprz mielony.

kup online
pieprz czerwony

PIEPRZ CZERWONY

Pieprz czerwony zwany również peruwiańskim to owoce rośliny Schinus molle. Nazwa tych jadalnych, czerwonych owoców wywodzi się od uderzającego podobieństwa do złudzenia przypominający typowy pieprz czarny, choć nawet nie jest spokrewniony z roślinami rzędu pieprzowatych.

Pieprz czerwony ma kruchą zewnętrzną część owocni i drobną pestkę wewnątrz. Jest bardziej aromatyczny, charakteryzuje się słodkawym, początkowo łagodnym później odrobinę pikantnym smakiem. Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw. Swoje zastosowanie kulinarne znajduje z różnymi rodzajami mięs i potraw.

kup online
pieprz kolorowy

PIEPRZ KOLOROWY

Pieprz czarny jest najbardziej lubianym i cenionym ze wszystkich rodzajów pieprzu, jednak coraz bardziej popularna staje się także jego kolorowa odmiana. Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego.

Połączenie tych czterech odmian pieprzu, tworzą ciekawą kompozycję o różnorodnym stopniu intensywności aromatu. Całe ziarna używa się do sosów, zup, bulionów i marynat, natomiast pieprz zmielony ma szersze zastosowanie, praktycznie nieograniczone. Ten pieprzowy melanż nie tylko podnosi walory smakowe gdyż mieszają się w nim ostre i łagodniejsze nuty smakowe ale również ze względu na wyjątkową dekoracyjność urozmaici wygląd Waszych potraw.

kup online
pieprz zielony

PIEPRZ ZIELONY

Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego.
Cechuje go wyrazisty i odświeżający smak i jest nieco mniej ostry niż czarny.

kup online
pieprz ziolowy

PIEPRZ ZIOŁOWY

Pieprz ziołowy to mieszanka ziół i przypraw, jest równie ostry jak typowy pieprz ale wzbogacony o miły korzenny smak. Jest powszechnie uważany za doskonałą przyprawę do różnego rodzaju farszów, kotletów mielonych, hamburgerów, pieczeni, zup, surówek, sałatek oraz sosów ziołowych.

Połączenie kminku, gorczycy, kolendry, majeranku, chili, papryki czerwonej,stanowi kompozycję o bardzo przyjemnym, intensywnym zapachu.

kup online
pietruszka

PIETRUSZKA

Pietruszka jest rośliną dwuletnią z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. cenny jest nie tylko korzeń, ale i liście, owoce, nasiona. Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu.
Pietruszka stanowi niezastąpiony dodatek do sosów, dań mięsnych, rybnych, serów i jaj. Występuje jako podstawowy składnik w wielu mieszankach ziołowych, również w DIGESCIE.

kup online
rozmaryn

ROZMARYN

Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Do Europy Środkowej przywędrował za sprawą legionów rzymskich, a niektóre zapiski mówią nawet, że dzięki plemionom germańskim, urządzającym w III w. n.e. liczne wyprawy wojenne na rdzenne terytoria Imperium Romanum. Z obszarów śródziemnomorskich bardzo wcześnie trafił w inne rejony Europy.
Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty rozmarynu. Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący.
Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza w kompozycjach z majerankiem i cząbrem. Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo - miodowych, a nawet piwa. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie. Wchodzi w skład ziół prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym.

kup online
sezam

SEZAM

Sezam jest roczną rośliną dorastającą do 1-2 metrów o białych lub różowych kwiatach. Jej pochodzenie jest nieznane, wiadomo, ze jest ona jedną z najstarszych roślin oleistych. Uprawiana obecnie w Indiach, Afryce Zachodniej, Chinach, Japonii, Egipcie, mniej - Ameryce.
Sezam stosowany jest do panierowania, surówek, chleba, ciastek, wypieków.

kup online
szczypiorek

SZCZYPIOREK

Szczypiorek jest rośliną popularną, powszechnie spotykaną na działkach, balkonach. Wyrasta z cebulki na wysokość około 20cm. Liście zawierają dużo witaminy C, karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt. Szczypiorek jest niezastąpiony na kanapki szczególnie z przerażającą ilością ogórka zielonego, pomidorka :).

kup online
tymianek

TYMIANEK

Swoistym aromatem i intensywnym smakiem charakteryzują się zarówno świeże, jak i suszone zielone części, zarówno roślin uprawnych jak i dzikich odmian tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej.

Tymianek dodaje się do ziemniaków, wątróbki, bigosu, grzybów, mielonego mięsa, serów. Poprawia smak pizzy, sałatki, ostrych sosów oraz potraw z roślin strączkowych (fasola, groch). Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych w przemyśle parafarmaceutyków i środków kosmetycznych. Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze, głównie dzięki zawartości tymolu.

kup online
wanilia laska

WANILIA W LASCE

Pięknie pachnące laski wanilii są jedynym jadalnym owocem Orchidei. Esencja ta produkowana jest z wyselekcjonowanych strąków wanilii, które dają bogaty i niedościgniony smak i aromat. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze i w Indonezji.

Wanilia najczęściej używana jest aby dodać aromatu i zapachu do likierów, nalewek, miodów pitnych, kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów. Coraz częściej jest stosowana do dań mięsnych lub jako dodatek do sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach do potraw z cielęciny.

DIGESTA oferuje selekcjonowane najwyższej jakości laski wanilii o długości 18-21cm.

kup online
ziele angielskie mielone

ZIELE ANGIELSKIE MIELONE

Ziele angielskie jest owocem, to ciemna jagoda z dwoma nasionami. Uprawiane jest w krajach Ameryki Południowej i Środkowej: Meksyk, Brazylia, Wenezuela. Ziele angielskie ma korzenny zapach i ostry, lekko palący smak, dlatego musi być używana w ilości umiarkowanej.

Stosuje się je do potraw jarzynowych oraz mięsnych, a przyprawione sosy, smażone ryby, sałatki rybne, zupy, ogórki kwaszone mają przyjemny aromat. W postaci sproszkowanej ziele angielskie dodawane jest do kiełbas, wędlin, likierów, dżemów.

kup online
ziele angielskie

ZIELE ANGIELSKIE

Ziele stosuje się do potraw jarzynowych oraz mięsnych, a przyprawione sosy, smażone ryby, sałatki rybne, zupy, ogórki kwaszone mają przyjemny aromat.

kup online
żelatyna 180

ŻELATYNA

Żelatynę można stosować do przyrzadzania potraw mięsnych i rybnych w galarecie oraz deserów. Jest niezwykle popularna jako tzw zimna blacha na stół dla gości.

kup online
     
All Rights Reserved © Design by Digesta